W okresie zimy, kiedy dni są
krótkie i mniej promieniowania słonecznego dociera do ziemi, ważne jest aby
pamiętać szczególnie u najmłodszych dzieci
o uzupełnianiu witaminy D w organizmie.
Warto wiedzieć, że dobowy
niedobór witaminy D powstającej w wyniku zachodzącej w skórze, pod wpływem
światła słonecznego, naturalnej biosyntezy może sięgać nawet 20%.
Uzupełnianie niedoboru konieczne jest ze względu na bardzo istotne znaczenie witaminy D na metabolizm w tkankach i poszczególne układy organizmu człowieka:
Uzupełnianie niedoboru konieczne jest ze względu na bardzo istotne znaczenie witaminy D na metabolizm w tkankach i poszczególne układy organizmu człowieka:
- układ kostny - wpływa na uwalnianie wapnia z kośćca i odpowiada za kształtowanie
kości i zębów. Niedobór witaminy D u dzieci powoduje krzywicę, próchnicę
zębów i osłabienie kości, a więc również większą podatność na złamania. W wieku
dorosłym wywołuje bóle kostne, osteoporozę i osteomalację.
- układ pokarmowy – zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu
- układ nerwowy i mięśniowy- zwiększa masę i siłę włókien mięśniowych
- układ immunologiczny – pełni funkcje regulacyjne, aktywuje peptydy
przeciwbakteryjne, zmniejsza ryzyko cukrzycy C1 i zachorowania na stwardnienie
rozsiane (SM), zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych, inne
- układ krążenia-pośrednio ogranicza niewydolność serca oraz
występowanie nadciśnienia tętniczego.
Dzięki witaminie D następuje tak ważna stymulacja regeneracja wątroby.
Do pokarmów zawierających lub
wzbogaconych w witaminę D należą:
- ryby
- margaryna
- żółtko jajka
- żółtko jajka
- ser żółty
- mleko ludzkie
- mleko krowie
Ponieważ trudno jest ściśle ustalić, na ile spożywane pokarmy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminę D, oficjalnie zalecane do przyjmowania przez w Polski Instytut Żywności i Żywienia normy dziennej dawki witaminy D3 wynoszą;
- mleko krowie
Ponieważ trudno jest ściśle ustalić, na ile spożywane pokarmy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminę D, oficjalnie zalecane do przyjmowania przez w Polski Instytut Żywności i Żywienia normy dziennej dawki witaminy D3 wynoszą;
Grupa
wiekowa
|
dawka
zalecana
|
dawka
bezpieczna
|
Niemowlęta do 1 roku życia
|
20 µg
|
10 µg
|
dzieci od 1 do 9 roku życia
|
15 µg
|
10 µg
|
młodzież i osoby po 60 r.ż.:
|
10 µg
|
5 µg
|
Jak wynika z badań
przeprowadzonych na Uniwersytecie w Southampton kobiety
w ciąży, posiadają zbyt niskie stężenie witaminy D, co również
niekorzystnie wpływa na dziecko i rozwój jego mięśni, a nawet ich stan w wieku
dorosłym.
Dla większości osób dla dobrego zdrowia konieczna
jest suplementacja witaminy D3 przez
całe życie, ale pamiętajmy, że niekorzystne jest jej przedawkowanie, bo
powoduje podwyższenie poziomu wapnia we krwi.
Dlatego farmakologiczne uzupełnianie witaminy D3
w organizmie powinno odbywać się w konsultacji z lekarzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz